Sürekli görmezden gelerek bastırdığımız duygularımız gün gelir bizden öç alır, hem de en sınanmak istemediğimiz yerden. Yani nefsimizden. Çözümleyemediğiniz ve yüzleşmek istemediğimiz bir duygu ile karşı karşıya gelince o duyguyu bastırmak adına çok tuzlu, çok asitli veya çok tatlı olan baskıntatlar tercih ederiz. Yani biz asıl sorunu çözmek yerine o duyguyu yemek yemekle bloke etmeye çalışıyoruz. Ve bu detayı keşfedemedikçe bunu çözümlemedikçe bu detayda sürekli tekrarlıyoruz. Peki bu yeme ataklarını nasıl önleriz? Yeme atağı geçirdiğinizde uygulayabileceğiniz 5 teknik :
1. İLERİ SARMA TEKNİĞİ
Mücadele verdiğiniz o şeyi bir anda yediğinizi ve sonrasında nasıl hissettiğinizi tartın. Anlık yaşadığınız keyif ne zaman yerine pişmanlık ve vicdan azabına bırakacak? Yerken mutlu oldunuz, tamam. Peki sonra ? Filmi ileri sarmayı deneyin. Ve hissedeceğiniz o duyguya odaklanın. Gerçekten içten hissettiğiniz o duygu sizi o an bloke edecektir.
2. MİNDFULNESS TEKNİĞİ
Yemeği yerken sadece yemekle ilgilenin. Başka şeylerle ilgilenildiğinde tat alma duyularında azalma oluyor ve kişi daha fazla tat almak için farkında olmadan daha büyük porsiyonlar tüketiyor.Yemek yerken ‘mindfulness’ tekniği dediğimiz bilişsel farkındalık uygulayın. Bir besini 5 duyu organınızla aktif olarak hissedin. Mesela fındık yediğinizi düşünelim. 1 avuç fındığı bir anda ağıza atıp yemek yerine, teker teker yiyin. Onun dokusuna, kokusuna, şekline, rengine ve yerken çıkardığı sese odaklanın. Böylece yediğiniz şeyi farkındalıkla yediğiniz için yerken daha tatmin olacaksınız.
3. 15 DAKİKA TEKNİĞİ
15 dakika kendinize süre verin. Derin nefes alıp vermeye başlayın. Aldığınız doğru nefesle beyninize yeterli oksijeni sağlayacağınızdan vereceğiniz kararı daha iyi yöneteceksiniz. Tam da bu süreçte dolaşım sisteminizin de aktif rol oynayabilmesi için 1 bardak su için.Çünkü vücudunuza gelen susuzluk dürtüsünü görmezden geliyor ve bunu açlık dürtüsü olarak değerlendiriyor olabilirsiniz. Bu sebeple günlük su tüketiminizi iyi değerlendirin. Suyunuzu içtikten sonra kendinize 15 dakika izin verin. Ve odaklanın şuan gerçekten aç mısınız ?
4. ACİL ÇIKIŞ TEKNİĞİ
Acil çıkış kapısı bulun kendinize. Bu bazen sevdiğin birini arayıp konuşmak olabilir bazen buzdolabından uzaklaşarak yürüyüşe çıkmak veya herhangi sevdiğiniz başka bir şeyle oyalanmak.
5. DOĞRU DİYET TEKNİĞİ
Uygulanması zor, kısıtlı diyetler uyguladığınızda bastırdığınız o açlıklar birikir ve size zorla o kalori açığını kapattırır. İşte bu yüzden kendinizi sağlıklı seçeneklerle doyurarak kilo verme programına girin. Makro ve mikro miktarlarının doğru hesaplanmadığı programlarda kişi başta güzel gitse de bir süre sonra bir anda tıkanırcasına yemek yeme duygusuna girebilir. Kendi başınıza başaramadığınız noktada başkalarının diyetini uygulamak veya her duyduğunu uygulamaya çalışmak yerine o diyetin kalıcı ve başarılı olması için bir diyetisyen tarafından size özel hazırlanan bir programla süreci yönetmeyi deneyin.